~Group FB Coretan Hati Ke Jemari (Fatrim Syah)~~

Tuesday, 19 August 2014

E-Novel GILA! AKU SUKA DIA? (Bab 14)


JOE sampai ke hospital. Nasib baiklah sempat jumpa hospital, jenuh juga dia pusing satu kawasan. Joe tunggu di luar lepas dia pasti Liza sedang berada di dalam.

“Puan Liza Amirruddin di wad mana?” tanya seorang lelaki kepada seorang jururawat di kaunter bersama seorang kanak-kanak sekitar umur 6 tahun.

Mendengar saja nama Liza disebut, Joe memandang ke arah lelaki tersebut. Manalah tahu orang itu saudara Liza, adik dia atau abang dia ke boleh juga Joe tanya sikit-sikit.

“Maaf Encik. Puan Liza masih berada dalam wad kecemasan. Nanti kami akan maklumkan ya. Encik duduk dulu,” arah salah seorang daripada dua jururawat yang berada di kaunter.

Lelaki itu menuju ke arah Joe dan melintasinya. Mahu memanggilnya Joe takut mengganggu emosi lelaki tersebut. Lelaki itu pula pandang Joe sepintas. Joe buat tak tahu. Baginya diam lagi baik. Tapi hatinya penasaran ingin tahu keadaan Liza, segera Joe menuju ke kaunter yang terletak tidak jauh daripada situ.

“Cik, bagaimana ya keadaan Cik Liza Amiruddin?” tanya Joe bersungguh.

“Masih dalam wad. Encik tunggu ya.”

Pandai sungguh jururawat itu menyuruhnya menunggu, kalau diikutkan mahu saja Joe berteriak kuat-kuat dengan perkataan, ‘Hoi! Macamana mahu bertenang, itu melibatkan nyawa orang lain tahu!’ tapi rasa dan perkataan itu cuma disimpan dalam hati.

Plak!

Pintu wad dibuka. Seorang doktor keluar. Joe mahu cepat saja melangkah. Tapi terhalang kerana seorang lagi lelaki yang berbaju kemeja merah itu dengan cepat mahu masuk melihat keadaan Liza. Namun Joe ambil tindakan cepat dengan mengikuti belakang lelaki itu.

‘Harapnya Liza tak apa-apa.” Harapan Joe.

“Abang dekat sini Liza. Bangunlah...”

Joe dengar suara lelaki itu memandang Liza dengan pengharapan.

“Abang? Dia abang Liza ke?” Joe bermonolog sendiri

Perlahan-lahan Joe dapat lihat Liza membuka matanya.

“Saya ada dekat mana?” tanya Liza memandang semua mereka.

Joe pandang dari jauh dengan sejuta rasa lega.

“Alhamdulillah. Sedar juga kamu.” Furqon senyum lebar.

“Abang Furqon.. Liza ada di mana?” Liza memandang Furqon.

“Ibu...” teriak kanak-kanak kecil yang dibawa lelaki itu sambil memeluk Liza.

Joe tersentak!

“Dia dah bersuami rupanya...” desis hati kecil Joe.


Kemudian Joe dengar bunyi derap kaki dari jauh, seorang perempuan separuh umur seakan ustazah mahu masuk ke dalam wad yang menempatkan Liza. Perlahan-lahan Joe melangkah pergi daripada situ, takut nanti suami Liza syak bukan-bukan pula pada dia. Ada juga rasa kecewa, ya memang dia ada rasa sesuatu pada Liza. Tapi mengenangkan kini dia tahu Liza isteri orang, dia sepatutnya tak masuk daun dan menggangu apatah lagi cuba menyimpan perasaan pada seorang wanita seperti Liza.

Sementara itu, Liza usap kepala kanak-kanak di sebelahnya, “Abang Furqon, jangan susah-susah. Liza janji Liza jaga diri.” Liza bersuara.

“Abang terkejut tadi bila pihak hospital hubungi rumah anak yatim. Takut Liza apa-apa, itu yang abang terus ke mari.”

“Ibu pun terkejut tadi. Nasib baiklah kamu tak apa-apa Liza. Risau kami dibuatnya.” Ibu kepada Furqon memandang Liza.

“Saya tak apa-apa ibu. Jangan susah-susah. Liza minta maaf.” Liza memandang wajah perempuan separuh umur itu.

“Kamu berehatlah Liza. Jangan kerja kuat sangat. Kak Suhaibah kirim salam. Dia jaga anak yatim dekat sana. Kamu tu, janganlah terlalu risau. Adik kamu tu Insya Allah abang akan cari jalan untuk bantu. Jaga diri kamu.”

“Baik abang.”

“Ibu, saya balik dulu dengan Amin, ada urusan sikit. Liza, abang balik dulu. Assalamualaikum.” Furqon minta diri.

“Waalaikumsalam.” Jawab ibu Furqon dan Liza serentak.

Furqon pandang kerusi tempat duduk di luar, dia cari seseorang tapi sudah tidak ada. “Tadi tu mesti kawan Liza agaknya.”

Furqon meneruskan langkah dan meninggalkan hospital.

bersambung..........

No comments: